Pan Henryk Bieńko od 1971 r. zafascynowany produkcją wędlin wstąpił do Szkoły Przyzakładowej Zakładów Mięsnych w Nisku, którą ukończył z wyróżnieniem. Przez 20 lat pracował jako Główny Brygadzista – Wędliniarz. W 1997 r. Pan Henryk Bieńko rejestruje działalność gospodarczą na spółkę z bratem Panem Ryszardem Bieńko. Kupują oni masarnię po Gminnej Spółdzielni w Jarocinie, która została założona w 1991 roku przez Pana Tadeusza Nalepę.

Pan Henryk nie spodziewając się, iż jego syn – Krzysztof przejmie pałeczkę po ojcu, przyucza go od najmłodszych lat. Dał dowód temu, iż praca musi być przede wszystkim pasją, gdyż to właśnie dzięki niej tworzy się wyroby o niepowtarzalnym smaku. Dlatego też kilkanaście lat później Pan Krzysztof kończy szkołę masarską z wyróżnieniem uzyskując tytuł Mistrz Rzeźnik – Wędliniarz.

Od 2004 jest on obecnym właścicielem firmy. Tego samego roku następuje utworzenie masarni w Majdanie Golczańskim po adaptacji budynku gospodarczego. Działalność zarówno produkcyjna jak i handlowa prowadzona jest pod obecną nazwą Zakład Przetwórstwa Mięsnego „UNIROL” Krzysztof Bieńko. Na przestrzeni lat właściciel firmy doszkala personel i rozbudowuje zakład, wszystko po to by sprostać wymaganiom rynku zbytu.

Naszym mottem jest „… by smacznie jeść”. Cała produkcja jest zaplanowana tak, aby finalny wyrób zachwycił nawet najbardziej wymagające podniebienie.

Mamy nadzieję, że odnajdą Państwo w naszych wędlinach kunszt smaku przekazywany z pokolenia na pokolenie i zostawi niezapomniany smak w Waszej pamięci.

 

mgr inż. Krzysztof Bieńko
Mistrz Rzeźnik – Wędliniarz